Med livet i tanke

Med livet i tanke

Den trendiga smart-telefonen

Tankar om ...Posted by Alexa 2016-02-24 18:31:22
Smartphone;en har ju blivit en klar hit. Den har blivit till en form av bärbar mini-dator där man kan sköta många saker. Mer och fler tjänster kan användas. Utbudet bara växer och växer.
Det som dock en sådant teknik kan åstadkomma är att den separerar oss människor istället för att dra oss närmare. En trend som jag har sett hos mig själv är att hålla kontakten med kompisar via chattprogram och sluta med att skicka sms och ringa upp vänner. Istället för att prata, skickar jag en söt nalle och alla i "gruppen" klickar "gilla" eller skickar en ur-söt bild på en tecknad tjej som ger tummen upp.
Jag tror att vi människor har lite för bråttom i denna expansiva dator-ålder. Vi glömmer av eller blir distraherad av denna nya teknik att vi glömmer vårt basala behov av att vistas i natur och "connecta" med varandra IRL ( In real life).

Har kommit på mig själv att kolla av min mobil när andra gör det (Spegel-psykologi) och att glömma av att sätta på WiFi när jag kommer hem är en mindre katastof.
VAD HAR JAG NU MISSAT?
Inte mycket vill jag påstå!

Har märkt en trend att om någon börjar med att "kolla av" mobilen så gör andra det med. Det är något för lärare i alla grupper att ta till sig; att försöka låta mobilen vara i fickan under tiden en lektion pågår. Barn och ungdomar känner ganska troligt av den distraktionen som vuxna har till mobilen och lär sig att det är okej att bli "bortkopplad" från andra omkring sig när telefonen håller sitt grepp om användaren.
Det är en form av "Rapport" som sker människor emellan, när mobilen ligger i fokus. En form av "smittande" beteende.
Det beror delvis på att spegel-neuronerna i hjärnan (att apa efter någons beteende för att känna sig trygg med en annan människa) drar igång.
Så mina tankar går åter igen till alla lärare att ta in denna information, och hålla den eventuella telefon-besattheten av att "kolla av", begränsas under skolans timmar.

Om inte de vuxna kan "hålla sig" borta från telefonen hur ska då vi kunna ställa krav på att våra elever ska hålla sig borta från telefonen, bland annat under lektionstid?

Jag tror att mer fokus utanför smartphonens territorium skapar en mer human och mer intim relation mellan människor och bör ligga som fokus i hur pedagogiken används.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.